&Uacutej madárfajra bukkantak egy nagyvárosban

Phnompenben fedezték fel azt a tudósok számára is teljesen új madárfajt, amely a kambodzsai varrómadár nevet kapta.

A latinul Orthotomus chaktomuknak keresztelt madarat először 2009-ben fedezték fel egy rutinszerí madárinfluenza ellenőrzés során. Azóta több példányt is találtak belőle a városban.
A varrómadár a poszáták családjába tartozik, fontos tulajdonsága, hogy gondos fészekrakó.Emellett jellegzetes a szürke, vörös és fehér tollazata, valamint hangos énekéről is könnyen fel lehet ismerni. A részletes tesztsorozat alkalmával megvizsgálták a madarak tollazatát és génjeiket, ezek a kutatások pedig kimutatták, hogy különálló, új fajról van szó.
A szakértők szerint rendkívül ritka, hogy egy új, felfedezetlen madárfajra éppen városi környezetben bukkannak. A kambodzsai varrómadár sík vidéken, sírí bokrokban él, az ilyen hely ritka ugyan Phnompenben, de annál gyakoribb a főváros környékén, ahol számos egyed él. A kambodzsai erdészeti hivatal munkatársai szerint elképzelhető, hogy a madarat az ország más részein is megtalálják.
A Mekong-térség (Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Thaiföld, Mianmar és a kínai Jünnan tartomány) biológiai sokfélesége rendkívüli, évről-évre fedeznek fel új fajokat a környéken, 2011-ben több mint 120 új fajt azonosítottak.
Mivel a kambodzsai varrómadár élőhelye folyamatosan hanyatlik az urbanizáció és a mezőgazdasági fejlődés következtében, ezért a kutatócsoport azt javasolta, hogy vegyék fel a madarat a Természetvédelmi Világszövetség védett listájára.