SonkaArcok Bárkonyha

Asterix és Obelix ételt kóstolt

December legvégén, a belvárosban nyílt meg. Honlapja csupán egy Facebook-oldal – közel ötezer lájkolóval. Reggel gasztrobár szendvicsekkel. Délben ebédmenüt kínáló, este pedig á la carte étterem. Bárkonyhának nevezik a „sonkaarcok”, Bereznay Tamás séf és Sarlós Papas Péter delikátmester, élelmiszermérnök jazzdobos, a sonkák, szalámik, sajtok felelőse.
Bereznay Tamás séfet tv-szereplései, könyvei és női lapokba írt receptjei tették széles körben népszerívé. Hírét tovább erősíti, hogy ő volt Sólyom László köztársasági elnök szakácsa. A Pesti Disznó falatbárból érkezett a kecskeméti utcai kicsiny konyhába. &Iacutezléséhez legközelebb állónak a magyar konyhát érzi, úgy, ahogy azt a szülői házban gyermekkorában is megtapasztalta.
Arrafelé vitt az utunk. Rápillantottunk az utcán álló fekete táblákra, a kirakatban megnéztük Bereznay könyveit, és a mennyezetről lógó spanyol sonkákat. Mivel éhesek is voltunk, nemcsak kíváncsiak, benyitottunk. A földszinten szabad hely már nem akadt. Az emeleti részre irányítottak. &Aacutettanulmányoztuk a séf ajánlatát, az ét- és delikátlapot, majd mindháromról rendeltünk.
A delikátlapról sonka-sajt tálat választunk. Hajszálvékonyra szelt, a hazai sonkastílushoz is közel álló, szárazon érlelt jamón serrano érkezik. Mellette queso manchego, a spanyol manchego juh tejéből készített érlelt sajt és az elmaradhatatlan olívabogyó. Bagettel kóstoljuk. Várakozásunknak megfelelően rendben van valamennyi, akárcsak a rozmaringos burgonyakrémleves füstölt kacsamellel és szárított paradicsommal. A leves telt, selymes ízí, felszínén gyümölcsös olívaolaj. A csésze mellett félbevágott, a koktélparadicsomtól kellemesen savas-édeskés, ropogós, olajos-füstös bruschetta. Egyszerí, őszinte, örökké kívánatos.
Időközben az emelet is kezd megtelni. Fiatal pincérlány zöldborsós rizottó suprčme-et hoz sült csirkemellel, ropogós borsócsírával és töltöttkáposzta-ízelítőt libával, sertéshússal és füstölt csülökkel. A séf ajánlotta rizottóra is pontosan az a telt, kerek, fellengzősség nélküli világ jellemző, mint a vacsora minden fogására. A csíra édes-lúgos íze, friss roppanóssága különösen emlékezetes. A hangsúlyok ezúttal megfordulnak, és a rizskása meghatározó nőiessége mellett a hús, a sült csirke válik köretté. A suprčme (mártás) miatt a pecsenyelé sem hiányzik. Jó étel ez. A töltött káposzta készítésekor Bereznay mindent bevetett, ami az étel körül csak jó és kedvelt lehet. Sóletes áthallású liba, mindig nyerő füstölt csülök, szépen formázott, káposztalevélbe csomagolt sertéshús, némi szálas káposzta, kulturált, lágy paprikásság. Emlékidéző komponens valamennyi.
A desszert máktorta aszalt szilvával és mascarponéval. &Iacutezletes, visszafogott édességí finálé, harmóniában a vacsora egészével.
A Sonkaarcok ételei erőlködés nélküli, barátságos, kiforrott polgári ízlésvilágot tükröznek. Az IPM olvasóinak ajánlott étterem.
Pontszám: 7/10
Számla borravalóval: 8844 Ft
Sonkaarcok Bárkonyha
Budapest V. ker., Kecskeméti utca 2.
www.sonkaarcok.hu
További étteremkritikákat olvashat az oldal Kritika rovatában.