Milyen ízí a kétmilliárd éves víz?

Néhány hónappal ezelőtt találták kutatók azt az ősi vízforrást, amely legalább 2,6 milliárd évig volt elzárva három kilométerrel a felszín alatt, egy kanadai bányában, Ontarióban.

A kutatók azt állították, hogy a víz kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a korai élet kialakulásának körülményeit vizsgálják a szakemberek, illetve az sem kizárt, hogy információt nyerhetnek belőle a földön kívüli élet megmaradásával kapcsolatban.
Azonban az emberek többségét inkább az érdekelte, hogy milyen íze van az évmilliárdok óta érintetlenül álló víznek. 
Barbara Sherwood Lollar, aki korábban már Dél-Afrikában is talált hasonlóan régi vízforrást, és a mostani felfedezésről beszámoló tanulmánynak is társszerzője, elárulta, hogy borzasztóan rossz.
Lollar szerint a vizet körülvevő sziklák miatt még a tengervíznél is sokkal erősebb sós íz alakult ki. „Az állaga is más, mint azt a csapvízhez szokott emberek gondolnák. Ráadásul, bár először tisztának tínik, a benne lévő ásványok, főleg a fémek, az oxigénmolekulákkal érintkezve azonnal oxidálódnak, és narancssárgára festik a vizet.”