Rájöttek mi okozza az alkohol májkárosító hatását

Dél-koreai tudósok bejelentették: felfedezték, hogyan előzhető meg az alkohol májkárosító hatása.

Azt a tényt, hogy a alkoholból olyan reaktív oxigéngyökök képződnek, amelyek károsítják a májat, májgyulladást, májzsugorodást okoznak, már széles körben dokumentálta az orvostudomány. Kevés azonban az információ arról, hogy pontosan mi váltja ki a reaktív oxigéngyökök termelését.
A dél-koreai Chonnan Egyetem Biológiai és Biotechnológiai Intézetének kutatócsoportja megállapította, hogy az alkohol egy ösztrogénhez kapcsolódó hormonreceptor képződését indítja el, és ez vezet a szabad oxigéngyökök termeléséhez, majd aktiválódásához. A kutatók azt is bebizonyították, hogy a hormonreceptor termelődésének visszaszorításával csökken a májkárosodás. Ez a felfedezés új útat nyílhat az alkohol okozta betegség kezelésében, valamint megelőzésében.