Az ezüst előrelépést jelenthet az antibiotikum fejlesztésében

A legújabb kutatások szerint az ezüst és az antibiotikum ötvözete akár 10-szer, 1000-szer hatékonyabban gyógymódot jelenthet a fertőzések ellen.

Az ezüstöt évszázadokon át használták mint antimikrobiális szert, de míködési elve csak kevéssé ismert. Egy új kutatás azt sugallja, hogy a meglévő antibiotikumokhoz hozzáadva, ellensúlyozhatná a növekvő gyógyszerrezisztens mikrobákat. Az egereken végzett kísérletből kiderült, hogy a fém megzavarja a baktériumok biológiai folyamatait, amelyeket így jobban át tudnak járni az antibiotikumok. A baktériumok ugyanis átalakulhatnak és megtalálhatják a módját, hogy túléljék az antibiotikumok hatását.
Anglia tisztifőorvosa, Dame Sally Davies professzor szerint az antibiotikumok olyan mértékben kezdik elveszíteni hatékonyságukat, amely már riasztó és visszafordíthatatlan. Az ezüst a Gram-negatív baktériumok ellen lép fel  az egyik a baktériumok két fő típusából –, amelyek különösen megnehezítik a kórokozók kezelését.
A kutatást Jose Ruben Ramirez-Morones, a Bostoni Egyetem Howard Hughes Orvosi Intézetének szakértő vezette. “Ez az eredmény azt mutatja, hogy az ezüstöt lehet arra használni, hogy fokozza a meglévő antibiotikumok hatását a Gram-negatív baktériumok ellen, ezáltal erősíti azt az antibiotikum arzenált, amellyel folyamatosan küzdünk a bakteriális fertőzések ellen.” 
A kutatás következő fázisában azt vizsgálják, hogy milyen formában adható be az ezüst a betegeknek: antibiotikum injekció vagy tabletta segítségével.