&Aacuterpád-kori sírokat találtak Orosházán

Földmunka közben &Aacuterpád-kori sírcsoportra bukkantak Orosháza határában, az előzetes felmérések szerint mintegy hatvan-nyolcvan épen maradt sírt tárnak fel.

Rózsa Zoltán, az orosházi Szántó Kovács János Múzeum igazgatója szerint a sírok 20-30 méterre találhatók attól az &Aacuterpád-kori településtől, amelyet 2006-ban tártak fel Orosházán. A padmalyos sírok a Kárpát-medencében egyedülálló temetkezési formát jelentenek. Különleges rituáléra utal továbbá, hogy a holttesteket a kiásott sír hosszanti oldalfalába vájt mélyedésbe fektették, a fejet déli irányba tájolták, a muzulmán népek temetkezési szokásaihoz hasonlóan.
Orosházán először 1997-ben bukkantak néhány épen maradt padmalyos sírra, majd 2012-ben ugyanitt egy 20-30 sírból álló csoport került elő. A most feltárás alatt álló az eddigi legnagyobb sírcsoport az &Aacuterpád-kori temetőből.
A sírok felbukkanása újabb bizonyítékot jelent arra, hogy Orosháza területén az &Aacuterpád-korban virágzó élet volt. A 2006-ban feltárt &Aacuterpád-kori település területén megmaradtak az épületalapok és a korabeli eszközök is. Előkerült továbbá több ezer állatcsont is. A régészek arra a következtetésre jutottak, hogy az &Aacuterpád-korban iráni eredetí káliz népesség élt Orosházán. A kabarok népcsoportjához tartozhattak és a Kazár Birodalomban csatlakozhattak a honfoglaló magyarokhoz.