Elveszett városra bukkantak Kambodzsa dzsungelében

Ausztrál régészek egy csoportja egy eddig elveszett ősi várost talált Kambodzsában, amely valószíníleg több mint ezer éves lehet.

Az 1200 éves, Mahendraparvata néven ismert város az ország Siem Reap térségében található. A régészek szerint a városba még Angkor Vatnál is régebben települtek be a földmívesek.
Damian Evans, a Sidney Egyetem archeológiai csoportjának vezetője elmondta, hogy lézereket alkalmaztak ahhoz, hogy a térség domborzatát részletesen megismerjék. A kutatás alatt két ősi templomot és egy falrajzokkal teli barlangot találtak. Ezen felbuzdulva a régészek nekivágtak a dzsungelnak és további templomokra, valamint olyan jelekre bukkantak, amelyek arra utalnak, hogy ott utak és csatornák lehettek egykor. Találtak egy ősrégi várost, amelyről senki nem tudta, hogy egyáltalán létezett.
A terület feltérképezése alatt további buckákra bukkantak, és azt feltételezik, hogy ezek sírok lehetnek. Evans elismeri, hogy még nagyon sok munka vár rájuk, és mivel Mahendraparvata városnak csak egy részét találták meg, de a városközpontra még nem bukkantak rá, így nem tudják, hogy mekkora lehet a város teljes kiterjedése.