&Oumltzi halálát a fejére mért ütés okozhatta

A legrégebbi európai múmia koponyájának vizsgálata során kiderült, hogy 5300 évvel ezelőtti halálát megelőzően fejsérülést szenvedett.

Az &Oumltzi névre keresztelt múmia meglepően jó állapotú, jégbe fagyott testét 1991-ben találta meg két turista, azóta rengeteget vizsgálták. Tanulmányozták az arcát, hogy mit ehetett halála előtt, valamint genomját is rekonstruálták.
A vizsgálatok alapján a következők derültek ki: &Oumltzi Közép-Európában élt, szívbeteg volt, szuvasak voltak a fogai és valószíníleg Lyme-kóros is volt, mielőtt meghalt.
Az előbb felsorolt betegségek egyike sem volt azonban halálának okozója, ahogy az sem, hogy a vállát eltalálta egy nyílvessző. Néhány évvel ezelőtti vizsgálatok sötét foltot mutattak ki a múmia agyvelején, amiből arra következtettek, hogy valószíníleg ütés érte a fejét és az agy a koponya hátsó részéhez ütődött.
Az új kutatások szerint ez az ütés röviddel a halála előtt érhette az agyát. Azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy közvetlenül a fejére mértek ütést, vagy akkor ütötte be a fejét, amikor a vállát eltalálta a nyílvessző és elesett.
A mostani kutatásban az &Oumltzi agyában talált fehérjét koncentrálták, összesen 502 különböző fehérjét ismertek fel, amelyből tíz a vérhez kapcsolódik. Olyanokat is találtak, amelyek a stresszre, illetve a seb gyógyulására adott válaszra alakultak ki. A fehérjék kevésbé vannak kitéve a környezeti hatásoknak, mint a DNS, ezért idős múmiáknál ezeket érdemes vizsgálni.