Budapestre költözött a CERN agya

2013. június 13-án került megnyitásra a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutató-központjának informatikai nagyberuházása, a WIGNER Adatközpont.

Az Adatközpont azzal a céllal került megépítésre, hogy a következő két évtizedben otthont adjon olyan hosszú távú, nagy volumení kutatási és kutatás-fejlesztési projekteknek, amelyek csak magas szintí üzemeltetési biztonság mellett hajthatók végre. Az Adatközpont a legmodernebb technológiájú kiszolgáló infrastruktúrának köszönhetően kivételes energiahatékonysággal, környezetbarát módon támogatja a kutatás és az innováció dinamikusan változó igényeit. A koncentrált, nagy energiasíríségí számítási és adattárolási kapacitás innovatív megvalósítása referenciaként szolgál a jövő hatékony kutatási-informatikai projektjei számára. A következő évek során az Adatközpont több területen folytatja misszióként is felvállalt tevékenységét.
A CERN ide telepített IT eszközein a következő néhány évben a természettudomány egyik legizgalmasabb és legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős, korábban megjósolt és immár szinte teljes bizonyossággal kimutatott Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják a kutatók. A későbbiekben az elméletileg megjósolt szuperszimmetrikus részecskék kereséséhez járulhat hozzá a létesítmény, de más nagy számításigényí, nemzetközi kutatásokhoz szükséges feladatokat is elvégezhetnek majd az ide telepített számítógépeken a kutatók. A beruházás hosszú távra megalapozza a CERN és az MTA Wigner FK közötti kutatástámogatási együttmíködést, amellyel Magyarország a következő évtized fejlesztéseit meghatározó, új európai kutatási informatikai trend élére kerül. A csúcstechnológiát képviselő adatközpont várhatóan a hazai akadémiai kutatóintézetek és egyetemek fontos tudásmozgósító rendszerévé fog válni.
A CERN Tier-0 infrastruktúrájának új számítógépeit a Wigner Adatközpontba telepítik, ezeket kétszer 100 Gigabit per másodperc sávszélességí hálózat kapcsolja össze közvetlenül az CERN genfi számítóközpontjával, így a Nagy Hadronütközető (LHC) kísérleti adatai lényegében pillanatok alatt az akadémiai központba jutnak. A CERN számítóközpont és az MTA Wigner Adatközpont közötti optikai kapcsolat hatalmas teljesítményét mutatja, hogy önmagában a teljes hazai internetforgalommal összemérhető adatmennyiséget továbbít majd. A hálózati sebesség néhány éven belül várhatóan megduplázódik.
A WIGNER Adatközpont számokban:
4000 m2 összterület, 1200 m2 hasznos IT-terület,
7000 kW beépített teljesítmény,
20 000 hálózati végpont,
30 000 adatpont,
100 km optikai kábel,
2800 db akkumulátor,
21 000 rack egység, amelyben 10–20 000 IT egység, szerver adattároló helyezhető el,
40 km kábel, 3200 m acélcső, 200 tonna vas a tetőszerkezetben, 400 m3 beton, 80 m3 hítővíz, 2800 db akkumulátor,
400 000 ember-munkaóra.