Több a baktérium egy jégkockában, mint a WC-csésze vizében?

Mikor egy meleg nyári napon jeges üdítőt iszunk egy étterem teraszán, jobb ha tudjuk, hogy egy ilyen jégkocával több baktérium juthat a szervezetünkbe, mintha a WC-csésze vizéből innánk.

Nagy-Britanniában több gyorsétterem-lánc jégkockáit
vizsgáltatták be, és tízből hat jégkocka megbukott a teszten. A laboratóriumi
tesztek ugyanazokban az étteremben a WC-csészék vizét is megvizsgálták és a
fenti eredményre jutottak. A szakértők szerint az lehet az ok, hogy a
mellékhelyiségeket gyakrabban takarítják, mint a jégkészítő gépet.

Bár a vizsgálat szerint a jég nem jelent közvetlen veszélyt
az egészségre, de több mintát is higiéniailag kockázatosnak ítéltek. A hiba a
készülékben lehet, mivel egyes éttermekben a baktériumszám kétszer olyan magas
volt, mint az ivóvízé, de akadt ahol a kézmosás elmulasztása vagy a nem eléggé
tiszta szedőkanál is okozhatta a dolgot.

Melody Greenwood, az Health Protection Agency korábbi
laborvezetője elmondta, hogy a jég esetében gyakran azt hisszük, hogy túl hideg
ahhoz, hogy baktériumok legyenek benne, pedig például az e-coli baktérium
megfertőzheti a jégkészítő gépeket is.

Bár volt aki vitatta a vizsgálatok eredményét, több étterem
is jelezte, hogy azonnal felülvizsgálják a jégkészítési folyamatot és a
személyzetet is felvilágosítják a megfelelő higiéniai előírásokról.