III. Richárdot jelöletlen, sebtében ásott sírba temették

Már DNS-vizsgálatok is bizonyítják, hogy III. Richárdé az a sír, amelyet egy parkoló alatt fedeztek fel Leicesterben. A sírt a kutatók szerint sietősen áshatták, erre utal az is, hogy a törzs furcsa helyzetben feküdt a szabálytalan alakú sírba.

A kutatások szerint a sír egyszerísége azt sugallja, hogy a temetéskor nem volt fontos a király iránti tisztelet betartása, de a tudósok szerint könnyen lehet, hogy sietősen kellett elásniuk az uralkodó testét, mivel az napokig hevert a melegben. III. Richárd 1485-ben a bosworthi csatában vesztette életét, amikor vereséget szenvedett utódjától, VII. Henriktől. Korabeli források arról is írnak, hogy a testet közszemlére tették Leicesterben, de a sír létezése, illetve annak pontos helye hosszú ideig vita tárgya volt. Egyes források szerint a király testét három nappal később, a közeli ferences kolostorban a Greyfriars-ben hantolták el. A kolostort azonban 1538-ban lerombolták és egy nemesi kúria épült a helyén. Az 1700-as években a területet eladták és a király sírjának helyéről is megfeledkeztek.
 
A III. Richárdnak tulajdonított sír túl rövid volt a benne lévő holttestnek, így az szokatlan helyzetben feküdt benne, a feje előredőlve, teste kicsavarva és a kezei egymásba kulcsolva – könnyen lehet, hogy meg voltak kötözve. A testet jelöletlenül, koporsó nélkül hantoltál el, eltérően a többi Leicesterben talált középkori sírtól, amelyek megfelelő hosszúságú, rendesen megásott, szimmetrikus sírok. Ez az információ is összhangban áll azzal, amit a tudor történész Polydore Vergil állít, mi szerint III. Richárdot pompa és ünnepély nélkül temették el.