Nyomtatókkal az éhezés ellen

A 3D-s nyomtatók térnyerése megállíthatatlannak tínik. Olyan is akad, aki az emberiség problémáit igyekszik megoldani velük, mint Anjan Contractor, aki a NASA támogatásával elkezdett ételt nyomtatni.

Contractor eredetileg azzal a céllal kezdte kutatásait, hogy
olyan táplálékot állítson elő, amelynek szavatossága kitart egészen a Marsig,
nagyjából 15 éven keresztül. Nagyravágyó tervei viszont túlszárnyalják az
írhajós-étkeztetést, hiszen ő a Föld teljes lakosságát tartja szem előtt. Olyan
ételek nyomtatásán dolgozik, amelyek akár 30 évig is elállnak, optimális
tápértékkel rendelkeznek és kitermelésük is fenntartható. Contractor
receptjeinek legfőbb alapanyagai a rovarok, algák, giliszták és különböző
fífélék.

A nyomtatott ételek elsőre nem tínhetnek túl ínycsiklandozónak,
de Contractor szerint, ha hosszú távon akarjuk ellátni élelemmel a Föld
folyamatosan növekvő népességét, akkor alapvetően meg kell változtatnunk az
étkezési szokásainkat és az ételről alkotott képünket. Az alapanyagok por
formájában kerülnének forgalomba, és évtizedekig elállnának, ami véget vethet a
pazarlásnak is, hiszen semmit sem kéne kidobni. Mindenki otthon, a saját
nyomtatójával készíthetné el a vacsorát, nyílt forráskódú, letölthető receptek
alapján, ráadásul mindezt egyedi ízlés és tápanyagszükséglet szerint. 

Az ételnyomtató prototípusa jelenleg kizárólag csokoládét
képes nyomtatni, így a gyakorlati felhasználás még várat magára, de könnyen
lehet, hogy közeledik a pillanat, amikor szöcskékből nyomtatott pizza kerül
majd az étkezőasztalra.