&Uacutej immunrendszer-alakulat

A San Diego-i &Aacutellami Egyetem egyik kutatócsoportja az immunrendszer eddig ismeretlen szegletét fedezte fel, amely a bakteriális fertőzésekkel szemben veszi fel a harcot, állatokban és emberekben egyaránt.A Jeremy Barr vezette kutatócsoport az élőlények testében található nyálkás váladékok tanulmányozásával foglalkozik. Megállapították, hogy ezen ragadós anyagban bakteriofágok, azaz baktériumokat fertőzni képes vírusok élhetnek, amelyek képesek az immunrendszert megtámadó fertőzés korai leküzdésére. Barr csoportja a tengeri rózsáktól kezdve az egereken keresztül egészen az emberekig vizsgálta a nyákrétegeket, és megállapították, hogy a bakteriofágok mindenhol jelen vannak.
A kísérletben ezeket a baktériumokat fertőzni képes vírusokat különböző élőlényekből nyert nyálkákra helyezték, majd megfigyelték, hogy a bakteriofágok kötéseket alakítanak ki a nyákban található cukrokkal és hozzáragadnak a felületéhez. Ezután a rendszert kólibaktériummal fertőzték, és azt tapasztalták, hogy a jótékony vírusok munkába lendültek és leküzdötték a fertőzést. A kísérletet megismételték a nyálka kiiktatásával is, pusztán bakteriofágokkal és kólibaktériummal, de az eredmény alulmúlta a ragadós nyák hatékonyságát.
A Barr által BAM-nek (Bacteriophage Adherence to Mucus – nyálkához kötött bakteriofág) nevezett, újonnan felfedezett immunrendszer egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy már most is jelen van az állatokban, ráadásul kitínő példa a vírusok és a fejlett élőlények közti szimbiózisra. "A BAM-kutatásoknak jótékony hatásai lehetnek majd a gyomor és a tüdő fertőzéseinek megelőzésében és kezelésében egyaránt, közvetlenül együttmíködve a hagyományos immunrendszerrel" – állítja Barr.