Kétéltíekben a kulcs a regenerációhoz

Köztudott, hogy a farkos kétéltíek, mint a szalamandrák, képesek visszanöveszteni végtagjaikat, de ez a képesség kiterjed a gerincvelő, az agy és még a szív regenerációjára is. Egy új kutatás már az emberi alkalmazásokat keresi.Az ausztrál Monash Egyetem Regeneratív Orvoslás Intézetének kutatócsoportja az immunrendszer helyes míködéséhez elengedhetetlen makrofág sejteket vizsgálja. Eredeti feltevésük szerint a makrofágok a szalamandrákban csak gátolják a regenerációt, de a legújabb kutatásuk a feje tetejére állította az elméletet. A kutatócsoport vezetője, Dr. James Godwin állítása szerint ugyanis a makrofágok eltávolításával az öngyógyítás megszínt az állatokban, vagyis a sejtek nélkülözhetetlennek bizonyultak a regenerációban.

Godwin szerint a kétéltíek öngyógyító képessége követendő példa az emberi immunrendszer számára is. A szalamandrák által visszanövesztett szervek ugyanis – az emberrel ellentétben – hegesedés nélkül, teljesen visszanyerik eredeti funkciójukat. Hosszú távú tervek szerint tehát a makrofágok regenerációs tulajdonsága az emberi gyógyításban is szerephez juthatna, de ehhez még rengeteg kutatásra van szükség. Godwin először a leggyakoribb betegségek kezelésében látja a szalamandrák hasznát: a vese és máj megbetegedések regeneratív gyógyítása lenne az első, mivel ezek a szervek hajlamosak hegesedésre, és felesleges sejtburjánzásra. Az igazi áttörés viszont a gerincvelő és az agyszövetek visszanövesztése lenne.

Több jel is arra mutat, hogy a regeneráció képessége megvan több állatfajban is, de evolúciósan ez a tulajdonság a háttérbe szorult. Dr. Godwin azt reméli, hogy a kétéltíek vizsgálatával idővel sikerül majd felerősíteni az ember regeneratív képességeit is.