Beazonosítottak négy dinoszauruszfajt

A korábban egy fajnak hitt uoplocephalus valójában négy különböző ankylosaurus-fajt takar.

Victoria Arbour, a kanadai Alberta Egyetem egyik hallgatója az Egyesült Királyságban folytatott dinoszaurusz-fosszília vizsgálatai során összehasonlította az állatok koponyáját más ankylosaurus-maradványok koponyájával, és meglepő felfedezést tett.
1900 és 1930 között a természettudósok a koponya kis eltérései és a farok sajátosságai alapján úgy gondolták, hogy az ankylosaurusoknak négy fajtája létezett. A hetvenes években a korábbi eredményeket máshogy értelmezték és az állatokat egy közös fajba, az euoplocephalusba sorolták. Arbour megvizsgálta a fosszíliákat és megállapította, hogy  ezek az állatok
külön fajt alkotnak. A fosszíliák közös jellemzői alapján Arbour a múlt század eleji természettudósok megállapításait találta helytállónak, vagyis, hogy a korábban egy fajnak hitt euoplocephalus valójában négy ankylosaurus-fajt takar.
Arbour szerint a mostani felfedezés több kérdést is felvet, például arról, hogy a dinoszauruszok hogyan osztoztak meg az élőhelyen és az erőforrásokon. Arbour következő vizsgálataiban azt is megfigyeli majd, hogy az apró eltérések, amelyek a koponyán és a farkcsonton láthatóak, milyen mértékben voltak befolyással az állatok életére.