&#336si kontinens nyomait fedezték fel az Atlanti-óceánban

A Rio Grande-küszöbön talált terület több tízmillió évvel ezelőtt süllyedt el ott, ahol a legendák szerinti
Atlantisz is volt.A kutatók Rio de Janeiro partjaitól több mint ezer kilométerre a tengerfenéken nagy mennyiségben találtak kizárólag a szárazföldön képződő gránitot, ami arra utal, hogy valamikor egy kontinens létezett az említett térségben. A felfedezett terület közel van ahhoz a helyhez, ahol a legendák szerint Atlantisz feküdt. A mítosz szerint Atlantisz városa 12 ezer évvel ezelőtt süllyedt el, magával sodorva egy fejlett civilizációt. 

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a tengerfenék, amelyben a gránitot találták, több tízmillió évvel ezelőtt süllyedt el. A szakemberek, akik a japán Shinkai 6500 neví tengeralattjáró segítségével mérték fel a terepet, április végén derítették fel a Rio Grande-küszöböt. Az expedíció során 910 méteres mélységben bukkantak a tízszer tíz méteres sziklatömbre, amelyről az adatok elemzése után megállapították, hogy gránit. A környező tengerfenék jórészt bazalt, de a tömb közelében nagy mennyiségben találtak kvarchomokot is, amely szintén nem a tengerben képződött. 
A Rio Grande-küszöböt, amely legszélesebb pontján az ezer kilométert is eléri, egy Afrika és Amerika szétválásakor hátramaradt kontinens részeként tartják számon. A kutatók a tengerfenéken talált ásványkincsekre alapozva arra a következtetésre jutottak, hogy egészen 50 millió évvel ezelőttig a víz felett volt, majd néhány millió év alatt a felszín alá került.