&Uacutetjára indult a második Vega hordozórakéta

Közép-európai idő szerint kedd hajnalban sikeresen útnak indították a Francia Guyanában található kourou-i írközpontból az Európai &#368rügynökség második Vega hordozórakétáját.A kisméretí hordozórakéta tavaly év eleji bemutatkozásakor állt pályára több kisebb íreszköz mellett az első magyar készítésí míhold, a Masat-1 is.
A második Vega hordozórakéta eredetileg közép-európai idő szerint szombat hajnalban indult volna, a rajtot azonban az utolsó pillanatban el kellett halasztani a légkör magasabb rétegeiben fújó erős szél miatt.
A Vega VV02 neví hordozóeszköz ezúttal két Föld-megfigyelő holdat, az európai Proba-V-t és a vietnami VNREDSat-1-t, valamint első, egyetemi kutatásokra szolgáló észt míholdat, egy úgynevezett pikoszatellitet, az ESTCube-1-et állította Föld körüli pályára.
A harminc méter hosszú és három méter átmérőjí, 137 tonnás Vega hordozórakéta fejlesztését 1998-ban kezdték el. A projekt költsége 776 millió euró volt, amelynek csaknem 60 százalékát Olaszország vállalta magára. A Vega, amelyet az északi félteke második legfényesebb csillagáról neveztek el, egyedülállónak számít saját kategóriájában, ugyanis egyszerre több míholdat képes akár eltérő pályára is állítani. Ez a képesség lényeges újdonság az európai hordozórakéta-palettán, de világviszonylatban is. Kis terheket – 300 kilogrammtól 1500 kilogrammig – szállít Föld körüli alacsony poláris pályára, amelyekkel tudományos megfigyeléseket végeznek.