Megoldódhat Namíbia vízhiánya

Egy nemrég felfedezett, a kőkorszakból származó földalatti vízkészlet a lakosságot akár évszázadokig képes lenne ellátni ivóvízzel Namíbia északi, sivatagos részében. A próbafúrások még nem fejeződtek be teljesen, és a víz mennyiségét még nem állapították meg tudományosan.„Ha a vízkészlet létezését tudományosan is bebizonyítják, nagy megkönnyebbülést jelent majd Namíbia északi része számára, és ellátja azt elengedő ivóvízzel” – mondta Abraham Nehemia, a mezőgazdasági minisztérium államtitkár-helyettese.
Németországnak az egykori német gyarmatba akkreditált nagykövetsége a múlt héten jelentette be, hogy német szakértők vízzáró réteget fedeztek fel az angolai határ közelében.
A 10 ezer éves vízkészlet, ami feltehetően akár 5 millió köbméter jó minőségí vizet is tartalmazhat, 280-350 méter mélyen a föld alatt található, egy 40*70 kilométeres területen.
Az értékes természeti kincsre egy sós vízréteg és egy sziklás réteg alatt bukkantak rá. A vadfúrások, illetve a nem kellően összehangolt munkálatok ronthatják a víz minőségét – figyelmeztetett a német kutató.
Namíbiának, Fekete-Afrika legszárazabb országának ebben a térségében 800 ezren élnek, azaz a 2,1 milliós népesség 40 százaléka. Az itteni lakosokat egy Angola délnyugati részében létesített gát segítségével látják el vízzel.