&Aacutervízveszélyben New York és Boston

Egy tanulmány szerint az USA atlanti partvidékén (például New York és Boston körzetében) a tenger szintje négyszer gyorsabban emelkedik, mint a világátlag.

Ez az éghajlatváltozással kapcsolatos jelenség árvízzel fenyegeti a legsíríbben lakott part menti övezeteket, és veszélyezteti a nedves övezetek biológiai változatosságát az USGS amerikai földtani kutató intézet tanulmánya szerint, amely a Nature Climat Change címí folyóiratban jelent meg.

A következtetéseket azután hozták nyilvánosságra, hogy az amerikai Nemzeti Kutatási Tanács szakértői pénteken közzétették becslésüket, amely szerint az általános felmelegedés kiváltotta tengerszint-emelkedés kétszer vagy háromszor nagyobb lehet, mint amit az évszázad elején feltételeztek.

1990 óta a Nature Climat Change által megfigyelt ezer kilométeres amerikai atlanti partvidéken a tenger szintje 2-3,7 milliméterrel emelkedett évente. A világban az emelkedés átlagosan 0,6 és 1 milliméter között mozog az árapály-adatokra alapozó tanulmány szerint. Ha a felmelegedés folytatódik, a tenger szintje ezen a szakaszon 2100-ra a tudósok által a világra előre jelzett átlagos 1 méteren túl még 30 centiméterrel emelkedhet.

Ennek a partszakasznak a különlegessége egy sajátos éghajlati modellnek köszönhető – magyarázta Kara Doran oceanográfus. Amikor a grönlandi jégtakaró olvadásából származó hideg víz behatol az Atlanti-óceánba, megzavarja az áramlatokat, amelyek lelassulnak. A Golf-áramlat lassulása miatt megemelkedik a víz szintje a part hosszában. A jelenség különösen erőteljesen figyelhető meg ott, ahol az áramlat visszafordul az óceán belseje felé.