7000 méter mélyre jutott Kína

Sikeresen jutott le egy háromfős legénység kínai Csiaolung (Jiaolong) neví merülőkabinjával 7000 méter mélyre a Csendes-óceán – illetve a földkéreg – legmélyebb területén, a Mariana-ároknál – jelentette vasárnap a kínai média.

A merülést helyi idő szerint reggel hét órakor kezdték. Körülbelül négy órával később érték el a 7015 métert. A kínai mitológia tengeri sárkányáról elnevezett merülőkapszulának június 15. óta ez volt a negyedik merülése. Anyahajójának fedélzetén csaknem százan követték nyomon a csúcsjavítási kísérletet.

A Csiaolung tavaly júniusban 5188 méteren járt, majd az idén 6671, 6965 és 6963 méterre javította korábbi merülési rekordját. Minden alkalommal tesztelték a szerkezet míködését, vízmintákat gyíjtöttek, és jeleket helyeztek el a talapzaton.

A kínai kísérletsorozat része annak a központi elhatározásnak, amely a mélytengeri technológiák és felszerelések, merülésre alkalmas eszközök fejlesztését célozza. A korábbi eredményekkel már lehetővé vált, hogy kínai szakemberek a világ tengerfenék-területeinek 70 százalékán kutatásokat végezzenek. Kínának – más országok mellett – már nemzetközi engedélye van arra, hogy a tengerfenéken, korlátozott területeken nyersanyag- és érckitermelést megalapozó kutatást végezzen. James Cameron kanadai filmrendező, kutató Deepsea Challenger neví, 12 tonnás tengeralattjárójával idén márciusban a Mariana-árok aljára, megközelítően 11 ezer méter mélyre merült.

A Föld legmélyebb pontjára korábban egy alkalommal jutott le egy páros, 1960-ban Jacques Piccard svájci mérnök és Don Walsh amerikai tengerésztiszt. &Uacutetjuk csaknem öt órán át tartott, és alig húsz percet töltöttek lent.