Hogyan főzzünk ősember módjára?

Már a vikingek is előszeretettel físzerezték szárított halaikat, a rómaiak pedig lejegyzetelték receptjeiket. Egy frissen megjelent könyv segítségével most mi is elkészíthetjük az ősi ételeket.Annak megállapítása, hogy mit ettek elődeink, gyakran ütközik bonyodalmakba: régészeknek be kell érniük az eldobált csontokkal és az edényekben talált növényi maradványokkal, hiszen recepteket csak a rómaiak kezdtek el rendszeresen és részletesen írni, ráadásul nekik már saját sztár séfjeik is voltak.
3 dán archeológus a Kulináris utazás az időn keresztül c. könyvében most 77 olyan étel receptjét adta közre, amit nagy valószíníséggel európai őseink a kőkorszaktól a középkorig fogyaszthattak. Ha kedvünk tartja, elkészíthetjük a római csípős kolbászt fenyőmaggal, az alexandriai uborkát mentával és ecettel ízesítve, a középkori csirkét vörösboros mártásban, vagy a viking mézes sütit is. Igaz, néhány összetevőt, mint például a fókazsírt és vadlúdhúst igencsak nehéz lenne beszerezni a sarki boltban, és a szabadtéren hatalmas üstökben történő főzés sem adatik meg mindenki számára.
Egy a receptekben rendszeresen visszatérő összetevő a liquamen vagy más néven garum, amely apró tengeri halaknak, leginkább tintahalnak a zsigereiből és véréből készített sírí konzerváló mártás sóval, oreganoval és almaszósszal megbolondítva.
Vannak egészen egyszerí módon kivitelezhető ételek is: úgy tínik a desszertek a régmúltban csupán gyümölcsből és mézből álltak, és a zabkását a világ minden pontján és minden időben nagyon kedvelték az emberek.