Elektronikus retinát kapott két vak férfi

Két brit férfi nyerte vissza részlegesen látását, miután úttörő sebészeti eljárással elektronikus retinát ültettek be a szemükbe.A páciensek az eszköz segítségével képesek a fény érzékelésére, és az egyes alakzatok körvonalait is meg tudják egymástól különböztetni.
A két férfi az Oxford Egyetem Szemészeti Klinikája és a londoni King’s College kórház közös kísérletén vettek részt. Chris James és Robin Millar egy viszonylag ritka örökletes betegség, a retinitis pigmentosa következtében vesztették el látásukat. Ez egy olyan betegség, amely során a szem hátsó részében található sejtek míködése fokozatosan megszínik, és ezáltal a legsúlyosabb esetben a vakság is bekövetkezhet.
A páciensek most egy mesterséges retinát kaptak, amely egy hajszálvékony, 3 mm-es elektronikai chip, és 1500 fényérzékeny pixelével gyakorlatilag átveszi a fotoreceptor pálcikák és csapok funkcióját.
A kísérletet vezető Robert MacLaren professzor úttörő jelentőségínek ítélte a kísérletet:
„Ez az első alkalom, hogy betegek, akik teljesen megvakultak, újra képesek bizonyos dolgokat látni” – mondta.
Chris James pedig úgy nyilatkozott, hogy mágikus pillanat volt, amikor bekapcsolták az implantátumot és újra fényt látott. „A közeli formákat, íveket, vonalakat közelről meg tudom különböztetni, a távolabbi tárgyak észlelése már bonyolultabb” – tette hozzá.
A kezelés egyelőre még kezdeti stádiumában van, de mindenképp komoly előrelépés lehet abba az irányba, hogy a látásukat elvesztett emberek élethelyzete javulhasson.