Az óriásbékák megmenekülése

Az éttermek kínálatában különlegessége miatt előszeretettel feltüntetett állat visszatérhetett eredeti élőhelyére.A világ egyik legritkább kétéltí faját a füttyentőbéka-félékhez tartozó Leptodactylus fallax-ot 3 éve menekítették ki Montserratból, utolsó kétségbeesett kísérletként arra, hogy túlélje a kihalást. A közel 1 kg-os testsúlyt is elérhető állatokat egy gombás fertőzés (Batrachochytrium dendrobatidis) támadta meg, és ráadásul az emberi levadászással is szembe kellett nézniük. Méretes termetüknek és húsos, hosszú combjuknak köszönhetően ugyanis a helyi vadászok elsődleges célpontjává váltak: számos étteremben szolgálták fel őket, mint exotikus táplálék.
A fogságban tartott békák létszámát a legkedvezőbb körülmények között igyekeztek felszaporítani, és a kísérlet 2012 januárjában jutott el odáig, hogy 33 egészséges egyedet szabadon engedjenek eredeti területükön. A próbálkozás úgy tínik, sikeres volt. A békák mindegyikét egy apró rádió adó-vevővel látták el, így az általuk kibocsátott hang alapján pontosan nyomon tudják követni tartózkodási helyüket. Ez azért is fontos, mert az egyszerí megfigyelés nem elegendő az élőlények észlelésére, hiszen a békák jelentős része földbe ásott üregekben, illetve tavak mélyén lakozik.
Az állatok testére szerelt míszer segítségével ráadásul még a békák egészségi állapotáról is pontos képet kaphatnak a kutatók.