Világméretí járvány alakulhat ki a nyári olimpia alatt

A zsúfolt tömegeknek és a rengeteg turistának köszönhetően számottevően növekedhet a járványos betegségek – elsősorban az influenza – terjedésének a lehetősége.

A jelentést a nagy presztízsí Maplecroft kockázatelemző cég hozta nyilvánosságra. Véleményük szerint egyedül Szingapúrban nagyobb a kockázata egy komoly influenzajárvány kitörésének, mint Angliában a nyári játékok idején. 
Az londoni olimpia során 5,3 millió turistát várnak a szigetországba, akik magukkal hurcolhatják saját országuk betegségeit, illetve hazavihetik az esetlegesen Angliában elkapott fertőzéseket.
A kockázatra az év elején a Lancelot egészségügyi folyóirat is felhívta a figyelmet, felidézve egy komoly és gyors lefolyású járványt, amely 2008-ban tört ki Ausztráliában az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmával.
A veszélyt ugyanakkor szakértők szerint jelentősen csökkenti, hogy Nagy-Britannia az egyik legjobban felkészült ország a járványok kezelése tekintetében.
Az angol Egészségvédelmi &Uumlgynökség szerint a kockázat mindenképp vállalható mértékí, és az olimpia nem jelent tényleges veszélyforrást. A szervezet BBC-nek nyilatkozó illetékese elmondta, hogy bár valóban figyelni kell az esemény idején jelentkező új járványos betegségekre, de korábbi példák alapján elenyésző az esély egy széleskörí fertőzés kialakulására.
Dr. McCloskey a 2009-es Glastonbury Fesztivált hozta fel példának, amikor a H1N1- járvány kitörésének idején több tízezer ember töltött együtt napokat, mégsem alakult ki említésre méltó fertőzés.  Ráadásul az olimpia idején csupán néhány órán keresztül tartózkodnak összezárva egy helyen a nézők, feltehetően jobb higiéniás viszonyok között.