Madagaszkár első telepesei &Aacutezsiából érkezhettek

Mitokondriális DNS-vizsgálatok világíthatnak rá a szigetország lakosainak eredetére.Madagaszkár az ellentmondások országa. Mindössze 400 kilométerre fekszik Afrika partjaitól, mégis csupán az elmúlt 1500 év során telepítették be. Még ennél is furcsább, hogy egy jelenlegi kutatás szerint az első telepesek inkább Indonéziából, mint Afrikából érkeztek.
Nyelvi és kulturális forrásokból tudjuk, hogy a modern kori madagaszkáriak afrikai és indonéziai gyökerekkel rendelkeznek. Ahhoz, hogy megtalálja a szigetország lakóinak „alapító anyjait” Murray Cox, a Massey Egyetem munkatársa 266 madagaszkári és 2745 indonéziai lakos mitokondriális DNS-ét vizsgálta meg. A mitokondriális DNS csak az anyán keresztül öröklődik, így ezekből könnyen elkészíthető egy ma élő népcsoport anyai ágú családfája.
A kutatók eredményei arra utalnak, hogy Madagaszkár első lakosai között nagyjából 30 nemzőképes korú nő élhetett, akik közül nagyjából 93 százalék indonéziai ősökkel rendelkezett. Egy ilyen alacsony létszámú populáció annak a jele lehet, hogy a szigetet kolonizáló őslakosok az óceánt átszelve véletlenül vetődhettek partra.
Cox elmondása szerint az Indiai-óceán ilyen „véletlenszerí” átutazása nem tekinthető egyedülállónak.
„A II. világháború idején Jáva szigetének környékét is bombázták. Nagyon sok hajóroncs keletkezett és ezek közül néhány – például egy túlélőtutaj – Madagaszkár partjainál kötött ki” – monda Murray. &Iacutegy tehát könnyen elképzelhető, hogy egy hajó több mint 1000 évvel ezelőtt Indonéziából sodródott az Afrika mentén fekvő szigetországba.
Korábbi feltételezések azt sugallták, hogy Madagaszkár kezdeti kolonizációja előre megtervezett folyamat volt.  A sziget ugyanis ideális kikötő volt az ősi kereskedelmi vonalon, a selyemúton közlekedők számára. 
„Nagyon sok elképzelést kell átgondolnunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan történt Madagaszkár betelepítése” – mondta Cox.
A kutatócsapat legközelebbi vizsgálatában a lakosok Y kromoszómáit szeretné összehasonlítani. Ezzel hozzávetőlegesen megállapíthatnák az első telepes csoport férfi tagjainak a létszámát.