Italozó legyek

A nőstények által elutasított hím gyümölcslegyek jelentősen több alkoholt fogyasztanak, mint párosodott társaik.A Science magazinban publikált cikk szerint az alkohol ugyanolyan „jutalomként” stimulálja a legyek agyát, mint a szexuális tevékenység.
A kutatás felhívja a figyelmet a rovarok agyában található neuropeptid F elnevezésí vegyi anyagra, amelyet a legyek viselkedése szabályoz. Emberek szervezetében is található egy hasonló kémia anyag neuropeptid Y néven.
Az alkoholfogyasztás és a neuropeptidek míködése közötti kapcsolatot korábban már részletesen vizsgálták „keményen italozó” egerek körében.
A függőséget okozó szerek – mint ismeretes – az agyi jutalmazó rendszert veszik célba, ezért érezzük boldogabbnak magunkat elfogyasztásuk esetén.
„Az agyi jutalmazó rendszer elképzeléseink szerint azért fejlődött ki, hogy megerősítse azon viselkedési formákat, amelyek valamennyi egyén túléléséhez szükségesek: úgy, mint a táplálkozás és a párosodás” – mondta dr. Shohat-Ophir a Howard Hughes Medical Institute munkatársa. 
A Kaliforniai Egyetem laboratóriumában dr. Shohat-Ophir és társai különböző viszonyoknak tették ki a gyümölcslegyeket.
A kísérleti alanyok egy részét olyan dobozba helyezték, ahol párosodásra fogékony nőstények tartózkodtak. Egy másik helyen a hím gyümölcslegyeket már párosodott, így elutasító szexuális magatartást mutató nőstényekkel zárták össze.
Ezt követően a legyeknek alkoholmentes, illetve 15%-ban szeszt tartalmazó táplálékot helyeztek el a dobozokban. Mint kiderült a párosodás terén sikert elérő hím legyek tartózkodtak az alkoholos élelemtől, elkergetett társaik viszont „tivornyázásba” kezdtek.
A kutatók megpróbálták kideríteni, hogy melyik az a kémia vegyület, amelyre a történéseket fel lehet fízni, és így akadtak rá a neuropeptid F molekulákra (NPF).
Arra a következtetésre jutottak, hogy az italozó hímek szervezetében alacsonyabb volt a vegyi anyag koncentrációja, míg az elégedett legyek agyában megemelkedett az NPF szint. 
Annak érdekében, hogy bebizonyítsák a neuropeptid F szerepét a hangulati változásokban, a tudósok mesterségesen kezdték el manipulálni a vegyi anyag szintjét az állatokban.
Ahol csökkentették a koncentrációt, ott a legyek italozó társaikhoz hasonlóan kezdtek el viselkedni, ahol pedig emelték a szintet, ott a legyek az elégedettség jeleit mutatták.
„Ebből arra következtethetünk, hogy a legyek – és feltehetőleg más állatok, illetve az emberek – agya rendelkezik valamiféle rendszerrel, amely szabályozza a jutalmazás folyamatát. Ha ez alacsony üzemmódon míködik, akkor az élőlényeknél olyan viselkedés jelentkezik, amely megpróbálja visszaállítani a megfelelő szintet. Jelen esetben a legyek inni kezdtek” – mondta dr. Shohat-Ophir.
Csábítónak tínik feltételezni, hogy az neuropeptid hasonlóan míködik emberek esetében is, de vannak, akik óva intenek a korai következtetések levonásától.
Mindenesetre a mostani kutatás távlatokat nyithat ahhoz, hogy jobban megértsük az agyi jutalmazó rendszert és ennek kapcsolatát például a drogfogyasztással kapcsolatban.