Feltárták &Oumltzi, a jégbe fagyott ősember genetikai térképét

Az 5300 évvel ezelőtt élt elődünk barna hajú volt, Lyme-kórban szenvedett és a Földközi-tenger környékén élő rokonokkal bírt.Genetikusok kibővítették a rézkor idején élt ősember adatait a DNS-minták mélyreható vizsgálata alapján. A Nature Communications oldalán publikált tanulmány alapján a férfi haja és szeme is barna volt, nullás vércsoporttal rendelkezett, allergiás volt a laktózra, modern kori ősei pedig Korzika és Szardínia szigetén éltek.
&Oumltzié a világ legrégibb, teljes épségben megmaradt emberi holtteste. Maradványait 1991 szeptemberében találták meg Olaszország és Ausztria határán az Alpokban, 3210 méteres magasságban.
A mostani analízis elvégzéséhez a kutatást vezető Albert Zink – a Bolsanoi Európai Akadémia antropológusa – a gleccsermúmia csípőcsontjából emelt ki egy darabot, és abból nyerte a szükséges DNS-mintát.
A hideg éghajlati körülmények következtében &Oumltzi testét rendkívül jó állapotban sikerült feltárni, ezáltal sokkal könnyebbé vált a férfi genetikai térképének a felvázolása, mint más őskori leletek esetében.
„Ez egy sokkal jobb DNS-minta, mint amit egy öreg, száraz csontból kinyerhetnénk”- mondta Niels Lynnerup törvényszéki antropológus, a Koppenhágai Egyetem munkatársa.
A kutatók a múmia Y kromoszómájának elemzésével jutottak arra a következtetésre, hogy &Oumltzi férfiági rokonait a Földközi-tenger környékére, ezen belül is Korzika és Szardínia területére lehet visszavezetni.
A vizsgálat azt is megállapította, hogy &Oumltzi genetikailag hajlamos volt a szívbetegségekre, és szervezete a Lyme-kór baktériumával  fertőződött. Ezzel az 5300 évvel ezelőtt élt férfi teste az első, amelyben sikerült kimutatni ezt a kórokozót.