Meteorit világíthat rá a Mars titkaira

Brit tudósok egy ritka meteorit tanulmányozásába fogtak, hogy minél alaposabban feltárhassák a Mars történelmét – írja a BBC Focus.A kőzet még tavaly júliusban csapódott bolygónk felszínébe, a marokkói Tissint körzetében, innen kapta elnevezését is. Értékét hatalmasra növeli, hogy mindössze 5 hónapig hevert a sivatagos területen, így kevésbé szennyeződött földi életformákkal és anyagokkal.
„A Tissint feltehetőleg az elmúlt 100 év legfontosabb meteoritja, ami bolygónkon landolt” – fogalmazott dr. Caroline Smith, a londoni Természettudományi Múzeum kurátora.
Az 1 kg súlyú töredék egy anonim adományozó által került az intézmény tulajdonába és a tudósok reményei szerint vizsgálata során számos információt nyerhetnek majd a Mars földtani és környezeti történetéről.
A meteorit marsi eredetét a kőzet oxigén izotópjainak analízise támasztja alá. Feltételezések szerint azután került az írbe, hogy egy aszteroida csapódott a vörös bolygóba, majd kőtörmelékként keringett az éterben mielőtt a Föld gravitációs vonzáskörzetébe került.
A nagyjából 41.000 hivatalosan beazonosított meteorit közül mindössze 61 származik a Marsról, és a Tissint csupán az ötödik, ahol a becsapódásnak szemtanúi is voltak.
A feltárt meteorit a magmás kőzetek csoportjába tartozik, de Tony Irving, a Washington Egyetem kutatója szerint kicsi az esély arra, hogy megkövesedett élet nyomait találják a mintában.
Mindazonáltal a brit kutatócsapat feltárhatja, hogy vajon a meteorit ásványi anyagai érintkeztek-e vízzel vagy tartalmaznak-e szént.
A tudósok CT vizsgálatokat is alkalmaznak majd annak érdekében, hogy feltérképezzék a Tissint belső szerkezetét.
„Nem mikrobákat keresünk” – mondta Smith. „Olyan kémiai és környezeti jeleket kutatunk, amelyek arra utalhatnak, hogy a Mars történetének valamely szakaszában megfelelő környezeti viszonyokat nyújthatott az élet létezéséhez. „