Óceán volt a Marson

&Uumlledékeket észlelt a Mars felszínén az európai Mars Express míhold MARSIS radarja, ami erősen valószínísíti, hogy egy ősi óceán helyét fedezte fel a szonda – jelentették be a tudósok a héten.A kutatások szerint az üledékek valószíníleg négymilliárd évvel ezelőtt keletkeztek, amikor a bolygó még melegebb volt, és bőségesen el volt látva folyékony vízzel.
Egy másik lehetőség, hogy ideiglenes óceánról van szó, ami egy üstökös becsapódásakor keletkezett, amely felmelegítette a felszínen lévő jeget, a víz pedig kiáramlott egy hatalmas medencébe. Jeremie Mouginot, a francia Institut de Planetologie et d’Astrophysique de Grenoble és kollégái a University of Californiáról két év adatait elemezték ki, és megállapították, hogy a Mars északi síkságait egy kis síríségí anyag borítja.
„Értelmezésünk szerint ezek az üledékek jégben gazdagok, ez egy új, határozott jelzése annak, hogy a valaha óceán volt itt” – mondta el Mouginot. A míholdakból származó képek alapján már korábban feltételezték, hogy valamikor óceán lehetett a bolygón, de a tudósok csak most találtak ennyire meggyőző bizonyítékot.
„A Mars Express korábbi eredményei a képek, az ásványok elemzéséből és az atmoszférából származó mérésekből álltak össze. Most már egy felszín alatti radartól is van képünk, ez még egy lépés a teljes kép összerakásához. Azt viszont még mindig nem tudjuk, hová tínt a víz” – mondta Olivier Witasse, a projekt egyik kutatója.