Sarki fény világítja be Skóciát

A 2005 óta mért legnagyobb napkitörés érte el a Földet. Az ötös skálán hármas erősségí kitörés következtében sarki fény világítja meg az eget Skócia és Észak-Anglia felett.Kedden ideért napkitörés a hétvégén szabadult el a Napból. A kitörést kísérő protonvihar zavarokat okozhat a míholdas kommunikációban, megzavarhatja a Föld körül keringő míholdak elektronikus rendszereit, és alacsonyabb pályára kényszerítheti a sarkkörök közelében haladó repülőgépeket.
Ken Kennedy, a Brit Csillagászati Társaság munkatársa kedden elmondta, hogy az aurora borealis néven is ismert fényjelenség még néhány napig látható lesz. A sarki fényben Skócia északi részein lehet gyönyörködni, de az, hogy Észak-Angliában és &Iacuterországban is tapasztalható, kizárólag a rendkívüli naptevékenység következménye – jegyezte meg.
A vasárnapi napkitörés az északi fény jelenségét délebbre tolta – közölte az Egyesült &Aacutellamok coloradói székhelyí Országos Oceanográfiai és Légügyi Hivatala (NOAA). A sarki (északi) fény a pólusoknál a légkörbe jutó anyagi részecskék (főként protonok és elektronok) által gerjesztett időszakos fényjelenség.
A Gizmodo által megkérdezett szakértők szerint a mindennapi életben használt GPS eszközök míködésében nem várható hiba, a vihar csak az átlagosnál nagyobb pontosságot igénylő helymeghatározó míszereket zavarhatja meg átmenetileg.
Amerikában arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy a protonvihar idején néhány percre elhallgathatnak a rádiók, és más, alacsony frekvenciákon kommunikáló eszközök. &Aacuteramingadozásokra is lehet számítani, de nem lesznek komolyabb zavarok az áramellátásban.
A NASA íridőjárás-megfigyelő központja folyamatosan elemzi a helyzetet.