Kontaktlencsével mérik a vércukrot

A kontaktlencsék egészségügyi felhasználását célzó fejlesztés nem újkeletí dolog, korábban is voltak már próbálkozások arra, hogy az alapvetően látással kapcsolatos problémák korrigálására alkalmas eszközt lehessen mondjuk a vércukor szintjének mérése használni.A Nyugat-Ontarioi Egyetem kutatói már rendelkeznek egy olyan megoldással, amely a könnyben található glükózmolekulákból képes megállapítani a cukorszintet, kritikus érték esetén pedig átszínezi a lencsét, így figyelmeztetve a cukorbetegségben szenvedő felhasználót arra, hogy valamit tennie kell.
Most a Microsoft is beszállt egy ilyen fejlesztésbe: a Washingtoni Egyetemmel együttmíködve dolgoznak egy olyan vércukormérős kontaktlencsén, amely nemcsak észleli az aktuális szintet, de az adatokat vezeték nélkül továbbítja is. Babak Parviz professzor beszámolt, hogy sikerült olyan glükózérzékelő szenzort elhelyezniük a kontaktlencsén, mellyel a könnyekben lévő anyagokból tudják kiolvasni a vércukorszintet, ezeket az adatokat pedig vezeték nélkül továbbítják.
Az 1-es típusú cukorbetegeknek naponta többször is meg kell szúrniuk magukat ahhoz, hogy vércukorszintjüket folyamatosan ellenőrizni tudják, erre jelenthet megoldást az új fejlesztés. A Natural User Interface (NUI) névre hallgató rendszert a Microsoft a lehető leggyorsabban piacra szeretné dobni – amint minden kész.