A magyar férfiak csaknem negyede túlsúlyos

Magyarország az európai országok között vezető pozíciót tölt be az elhízás tekintetében. A hazai férfiak 21,4 százaléka túlsúlyos, ezzel a harmadik helyre kerültek a kontinensen, a nők valamivel kevesebb, 18,8 százalékkal hátrébb, de még mindig az élbolyban vannak.

Az Európán belüli mutatók 7,6 és 23,9 százalék között mozognak, az elhízottak legalacsonyabb aránya a szomszédos Romániában van, míg a legmagasabb Nagy-Britanniában. Az adatok világosan mutatják, hogy az életkor növekedésével együtt növekszik a túlsúlyosak aránya, míg a magasabb iskolai végzettséggel csökken.
Az életkor és az iskolai végzettség hatása nem meglepő, az időskori elhízás gyakori természetes jelenség, míg a magasabb végzettséggel rendelkezők valószíníleg egészségtudatosabb életmódot folytatnak, jobban vigyáznak az alakjukra és ezt meg is engedhetik maguknak.
A felmérést az EU statisztikai intézménye, az Eurostat végezte, és a számításokat az egyének testtömegindexére (body mass index, BMI) alapozták, ami a testmagasság és a testtömeg egymáshoz viszonyított arányán alapszik.