Spray segít a rákos sejtek felismerésében

Segíthet a rákos sejtek felismerésében, így eltávolításában is az a spray, amely használatakor a rákos sejtek zöldesen világítanak. Az orvosok a spray segítségével könnyebben meg tudják állapítani, hogy a mítött területen maradt-e még rákos szövet vagy áttét.

A másodpereceken belül ható sprayt egerekbe ültetett rákos emberi petefészeksejteken tesztelték japán és amerikai kutatók. Eredményeiket a Science Translational Medicine címí folyóiratban tették közzé. A korábban használatos festési eljárások több óráig vagy akár napokig is eltarthatnak.
Yasutero Urano, a Tokiói Egyetem kutatója és kollégái egy gGlu-HMRG neví festékanyagot állítottak elő, amelyet egy számos rákos sejttípusban aktív fehérje, az úgynevezett gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT) aktivál. A kísérletekben tisztán látszott a fluoreszkáló rákos sejtek és az egészséges szövet közötti határ.
Korábban már kimutatták más festékanyagokkal, hogy a megjelölt daganatokat könnyebb eltávolítani. Az új módszer előnye, hogy egyszerí alkalmazni és gyors eredményt ad. A fluoreszcencia legalább egy órán át kitart. Egyetlen hátránya, hogy azokra a tumorokra korlátozódik, amelyekben magas a GGT aktivitás.