Gyorsabb beszállás a repülőkbe

Negyven százalékkal is gyorsítható lenne a repülőgépekbe beszállás egy amerikai fizikus szerint.Jason Steffen szerint a jelenlegi sorrendmodell az egyik legrosszabb, ezért számítógépes szimulációkkal kereste meg az optimális megoldást. Erre azután vette rá magát, hogy még 2008-ban rendkívül hosszú sort kellett végigállnia egyik légi utazása előtt.
Az eddig bevett gyakorlat szerint a légikísérők a gép hátuljában helyet foglalókat engedték be először, majd a középsőket, végül az elől ülőket. Steffen szimulációja azonban kimutatta, hogy jóval gyorsabban és hatékonyabban történhetne a beszállás, ha először az ablak mellé szóló jegyekkel rendelkezők foglalhatnák el helyeiket, majd a középső ülésen utazók, végül pedig a folyosó mellettiek. Az optimális módszer a kettő összehangolása lehetne, tekintettel például olyan tényezőkre is, hogy a családokat engedik fel először, mert ők feltehetően együtt szeretnének ülni.
A kutatás elsőre feleslegesnek tínhet, ám a légitársaságok milliókat takaríthatnának meg, ha a gyorsabb beszálás révén jobban ki tudnák használni repülőgépeiket.