A férfi nemi szervek fejlődése bonyolultabb a nőkénél

Két hormontermelési program is szükséges a férfi nemi szervek kifejlődéséhez – állapították meg svájci kutatók. Ezzel bebizonyították, a fiúk fejlődése biológiailag bonyolultabb.Azért, hogy a herék és a pénisz rendesen kifejlődjenek, két különböző módon kell míködnie a szervezet tesztoszteron-származékként ismert DHT-gyártásának.
A DHT a tesztoszteron biológiailag legaktívabb formája, szükség van rá ahhoz, hogy egy embriónak kifejlődjön a herezacskója és pénisze. Mindeddig a vegyület keletkezésének csak egy útja volt ismert az emberi szervezetben, zürichi és berni kutatók azonban magyarázattal szolgáltak a másodikra.
Az áttörést a kenguruknak köszönhetik a tudósok. Az erszényeseknél nemrég fedezték fel a DHT keletkezésének alternatív módját, ez segítette a svájci szakembereket.
Zürichben és Bernben olyan embereket vizsgáltak, akiknek nemi szerveik alulfejlettek vagy rosszul alakultak ki. Az embereknél már ismert hormontermelés teljesen normális volt a vizsgálatok alanyainál. De két enzimnél, amelyek a kenguruknál megismert hormontermelési módhoz elengedhetetlenek, káros genetikai mutációt mutattak ki a résztvevőknél a tudósok.
Mindezek alapján lehetett arra következtetni, hogy egy második hormontermelési program is szükséges a férfi nemi szervek képződéséhez – derült ki a The American Journal of Human Genetics címí tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból. Felfedezésüktől a szakemberek azt remélik, valamikor segítheti az anyaméhen belüli hormonális betegségek kezelését.
A herék vagy a petefészkek fejlődése a terhesség hatodik hetében kezdődik meg. Fiú magzatoknál már előzőleg férfihormon képződik koleszterinből, a lányoknál nincs ilyen hormontermelődés. A fiúk ezért biológiailag nézve bonyolultabbak.
Ha a DHT-termelés nem zökkenőmentes a terhesség alatt, az különféle következményekkel járhat: néhány baba férfi kromoszómaállománnyal születik ugyan, de lánynak néz ki. Másoknál nem egyértelmí a nemi jelleg, mert a nemi szervek nem fejlődnek ki.