Nanotechnika a rák gyógyításában

Az eddigieknél sokkal gyorsabban a célsejtekhez jutó parányi gyógyszerszállító eszközt fejlesztettek ki amerikai kutatók.

A nanocarrier, vagyis nanohordó elnevezésí parányi szállító egy lipid-alapú szerkezet, amely kis darab RNS-t tartalmaz. A lipidek olyan zsírok és zsírszerí molekulák, amelyek a sejthártyák szerkezetének fenntartásában játszanak döntő szerepet. A hordozóba zárt RNS-szakasz elindítja az úgynevezett génelcsendesítési folyamatot, amelynek eredményeként a lecsendesített gének képtelenek lesznek a betegségeket vagy más egészségügyi problémákat okozó fehérjék termelésére.
Bár a hordozó fő alkotórésze hasonlít a korábban tanulmányozott szállítókéra, az Ohio &Aacutellami Egyetem kutatói specifikus segítő, vagyis úgynevezett helper molekulákat kapcsoltak a hordozó felszínéhez, amellyel megnövelték annak szállító hatékonyságát. A hordozók megtalálják a sejtekbe vezető leggyorsabb utakat, így a hagyományos hordozóknál gyorsabban be is jutnak a sejtekbe, ahol szétesve lerakják szállítmányukat, jelen esetben az RNS-szakaszokat. A small interfering (kis interferáló) RNS-nek vagy siRNS-nek nevezett szakaszok azután hosszabb időre képesek elcsendesíteni a célgéneket.