Semmi sem lehet gyorsabb a fénynél

Lehetetlen az időutazás – bizonyították hongkongi tudósok. A foton, a fény legkisebb egysége “engedelmeskedik” Einstein elméletének, amely szerint semmi sem képes gyorsabban haladni, mint a fény – számoltak be kísérleti eredményeikről a Hongkongi Míszaki és Tudományos Egyetem kutatói."Einstein a fény sebességét a világegyetem közlekedési szabályának nevezte, egyszeríbben kifejezve, semmi sem képes gyorsabban haladni, mint a fény" – hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Tu Seng-vang, a hongkongi egyetem docense.
Az időutazás lehetősége tíz éve vetődött fel, amikor a tudósok felfedezték, hogy bizonyos optikai impulzusok szuperluminális, azaz a fény sebességét meghaladó sebességre képesek. Később ugyanez vizuális effektusnak bizonyult, ám a kutatók úgy vélték, hogy "magányos" fotonok mégis képesek meghaladni a fény sebességét.
Tu Seng-vang, aki hitt Albert Einstein igazában, véget vetett a vitának, megmérve a "magányos" fotonok végső sebességét, amelyet korábban senki sem határozott meg. "Eredményeink segítségével jobban megérthető a kvantuminformáció átadásának módja" – hangsúlyozta Tu Seng-vang.