Az európai felhő nyitva a Patriot Act előtt

Az Office 365 londoni bemutatóján végre lehullott a lepel a sokak által nyílt titokként kezelt problémáról: van-e joga Amerikának hozzáférni, az európai szervereken tárolt adatokhoz. A választ Gordon Frazer, a Microsoft brit igazgatója adta meg, újságírói kérdésre felelve.A 9/11 után létrejött törvény, a Patriot Act értelmében az amerikai hatóságok bírói végzés nélkül figyelhetnek telefonvonalakat, email-fiókokat, személyes információkat, az Egyesült &Aacutellamok jogkörébe tartozó adathálózatokon. Azonban a Microsoft felhő alapú szolgáltatásának londoni bemutatóján felmerült a kérdés, képes-e a Microsoft biztosítani, hogy az európai adatok nem hagyják el a kontinenst, akkor sem, ha a céget a Patriot Act értelmében erre köteleznék?
A válasz egyértelmíen mutatta: mivel a Microsoft amerikai központú cég, rá az anyaország törvényei vonatkoznak, de ha lehetőségük nyílik rá, értesítik ügyfelüket az ellenőrzésről. Igaz, erre garanciát nem vállalnak, mert ezt az amerikai hatóságok megtilthatják.
E kérdés számos alkalommal felmerült a felhő alapú szolgáltatásokkal kapcsolatban, de ez idáig csak a Microsoft adott egyenes választ, noha ilyen szolgáltatást az Apple és a Google kínál.