Mesterséges intelligencia fejti meg, hány toll írta a bibliát

Kutatók szövegelemző algoritmussal vizsgálják meg a különböző részleteket stílus és szóhasználat szerint, amit a program elemez, s ezáltal képes megállapítani, hogy azt egy, esetleg több személy írta-e.

A mesterségesintelligencia-kutatásokat segítő szoftvert izraeli tudósok vetették be, hogy többet tudjanak meg a szentírás eredetéről.
Az algoritmus azokat a részeket elemzi, amelyekről korábban is sejtették, hogy egy ember írta, majd az elemzést kiterjesztették azokra a szövegekre is, amelyekről feltételezték, hogy többen jegyezhették le. Ilyen például Ézsaiás próféta könyve, amiről korábban is tudták, hogy több szerző míve, ám a határvonalat a tudósok korábban a 39. versnél húzták meg, míg a program ugyanezt a 33. versnél jegyezte. A stílus és a szóhasználat elemzése során az is kiderülhet, hogy az adott szöveget férfi vagy nő, illetve milyen életkorba tartozó szerző írta. 
A vizsgálat célja pusztán a bibliát író személyek pontos számának meghatározása, vallási témákat érintő kérdéseket nem feszegetnek.