Különleges üstökös

A Hartley-2 neví, különös alakú égitest, amelyet hiperaktív üstökösként aposztrofálnak, két nagy, egyenetlen felszíní tömb és egy azokat összekötő keskenyebb, sima rész építi fel.Az EPOXI írszonda dokumentálta először a Hartley-2 sajátosságait. A szonda mintegy 700 kilométerre közelítette meg az égitestet, így remek felvételek készülhettek az üstökösről. Mint a képeken is jól látszik, a kométa felszínét két nagy tömb és az őket összekötő, valószíníleg üledékes kőzetből álló keskeny sáv alkotja.
Más szempontból is érdekes lehet az üstökös. Hordozza ugyanis az első bizonyítékait annak, hogy a felszínét képező anyag nemcsak elhagyhatja azt, de vissza is hullhat rá.
Az üstökösmag teljes hossza körülbelül 1,5 kilométer, de két végén időnként 50-80 méter hosszú, kiálló testek is megjelenhetnek.
A kiáramló szén-dioxid és víz aránya nem egyezik teljesen a két tömbön, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy kialakulásukban eltérők lehetnek.
Mozgását tekintve az üstökös két tengely körül forog, és bár ez igazán látványos, egyáltalán nem ritka a hasonló égitestek körében.