Elkészítette első fotóit a világ legnagyobb csillagászati távcsöve

&Uumlzembe helyezték a világ jelenleg legnagyobb csillagászati távcsövét az Európai Déli Obszervatórium (ESO) részeként a chilei Atacama-sivatagban.

A Paranal Obszervatóriumhoz tartozó 2,6 méter átmérőjí míszer látómezeje kétszer nagyobb, mint a telt holdtányér, 268 megapixeles kamerával rendelkezik, és a légköri zavarok kiküszöbölése végett adaptív optikával látták el, vagyis tükrének alakját folyamatosan képes változtatni.
A VST (VLT Felmérő Teleszkóp) elsőként a Messier 17, az Omega-ködként és Hattyú-ködként is ismert emissziós ködöt örökítette meg, valamint az Omega Centauriról, az éjszakai égbolt legnagyobb gömbhalmazáról készített felvételt.
A 15 millió euró értékí míszer a tervek szerint a következő öt évben háromszor fogja megörökíteni a teljes égboltot, miközben körülbelül 500 millió objektumot azonosít majd.
A míszer remélhetőleg hozzájárul a sötét anyag, a fekete lyuk, valamint az univerzum korai szakaszának jobb megértéshez, s a mérési adatok alapján azonosítani lehet majd távoli galaxishalmazokat és kvazárokat.