Segíthet a tejfogyasztás az allergiás tüneteken

Könnyebben eltínnek a tejallergia tünetei azoknál a gyerekeknél, akik hónapokon vagy éveken keresztül ételbe sütve fogyasztanak tejterméket, mint azoknál, akik kerülik a tejtermékeket – derítették ki amerikai kutatók.

Enyhítheti a gyerekek tejallergiájának tüneteit, ha valamely ételbe, például muffinba sütve veszik magukhoz a tejtermékeket – közölte Anna Nowak-Wegrzyn, a New York-i Mount Sinai orvosi központ munkatársa.
A vizsgálatba 88 tejallergiás gyereket vontak be, akik életkora 2 és 17 év között volt, és hatvan, szintén allergiás gyerekkel vetették össze állapotukat. Az első csoportba sorolt gyerekeknek ételbe, például muffinba sütve rendszeresen adtak tejtermékeket, a második csoportba sorolt gyerekek pedig kerülték a tejes ételeket.
A The Journal of Allergy and Clinical Immunology címí szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a sütéssel úgy alakultak át a tej allergiát kiváltó fehérjéi, hogy csökkentették a szervezet immunválaszának erősségét, és hosszabb távon a tejtermékek által okozott tüneteket is a gyerekeknél.