A ghrelin neví hormon segít a szimatolásban

Létezik szervezetünkben egy ghrelin neví hormon, amely fokozza az étvágyat és a zsír tárolását. Ez növeli a vonzó étel kiszimatolásának képességét embereknél és állatoknál egyaránt.A Cincinnati Egyetem több tanulmánya igazolta, hogy ez a hormon a környezetben lévő kalóriában dús élelem helyét segít beazonosítani a szagláson keresztül, a bejövő információkat összekapcsolva az anyagcsere és a testsúly természetes szabályozásával. "A szaglás szervesen hozzátartozik a táplálkozáshoz, az emlősök gyakran hagyatkoznak szaglásukra az élelem keresésekor, és szaglással képesek különbséget is tenni az élelemforrások között. Az orral történő beszippantás a szaglási folyamat első lépése, amely javíthatja a szagérzékelést és a megkülönböztetést" – állítja Jenny Tong kutatásvezető, a The Journal of Neuroscience címí szakfolyóiratban közzétett tanulmány társszerzője. A kutatók patkányokon és embereken végzett tesztek során arra a konklúzióra jutottak, hogy a ghrelin hormon adagolása mellett az éhség is javítja a szagok detektálását, eközben a "felfedező" jellegí szippantások száma erősödik és gyakoribbá válik. Ennek a hormonnak a termelődését illetve elválasztását emlősöknél és embereknél egyaránt az üres gyomor és az éhségérzet idézi elő.