Nem régen használja az európai ember a tüzet

Nagyjából 400 ezer évvel ezelőtt kezdték el rendszeresen használni Európában letelepedett őseink a tüzet, ami azért meglepő, mert a viszonylag hideg éghajlatú kontinensen már egymillió éve megjelent az ember.A kutatók 141 európai lelőhely adatait vetették egybe, és az eredményekből kitínik, hogy a rendszeres tízhasználat kezdete valamikor 300-400 ezer évvel ezelőttre tehető. Az Afrikából érkező ősemberek számára szükségessé vált a tíz, mivel Európában a hőmérséklet gyakran esett fagypont alá.
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmányukban a kutatók kifejtik: noha világos bizonyítékok utalnak arra, hogy őseink már egymillió évvel ezelőtt megjelentek Európában, a tüzet nem használták 400 ezer évnél korábban. Ezt követően viszont mind a Homo sapiens, mint a neandervölgyi tízzel főzött, világított és máglya mellett melegedett.
A megfigyelés felveti a kérdést: vajon miképpen élték túl a kontinens lakói az időnként kegyetlen időjárási körülményeket. A kutatók szerint a rendkívül aktív életmód és a magas fehérjetartalmú étrend volt segítségükre a hideghez való alkalmazkodásban.
A most megjelent tanulmányt megkérdőjelezi a Harvard Egyetem antropológusa, Richard W. Wrangham, a Catching Fire: How Cooking Made Us Human (Tízgyújtás: miként tett a főzés emberré minket) címí kötet szerzője, aki szerint a főzés mintegy kétmillió évvel ezelőtt annyira feljavította az emberi nem táplálkozását, hogy emiatt következett be az az evolúciós robbanás, amely a nagyobb agyhoz és végül a modern emberhez vezetett. Véleménye szerint az, hogy 400 ezer évnél korábbról nem lelhető fel a tíz használatának bizonyítéka, az következhet abból is, hogy a megégett csontok és hamu az idők során megsemmisült.