Kiszírhető lenne a hirtelen szívhalál

Huszonnégy órás EKG vizsgálattal kiszírhetők lennének azok, akiket a leginkább fenyeget a hirtelen szívhalál kockázata.A hirtelen szívhalál általában ritmuszavar, legtöbbször a szívkamra remegni, fibrillálni kezd, vagyis megszínik a ritmusos szívmíködés és ezzel a vérkeringés. Ha az agy nem kap vért, eszméletvesztés következik be, és ezt csak úgy lehet visszafordítani, ha a szívmíködést sikerül helyettesíteni vagy lehetőleg újra indítani.
A hirtelen szívhalálra hajlamos szív másképp válaszol a korai szívdobbanásra, mint az egészséges, emiatt a fokozottan veszélyeztetett emberek remélhetőleg korán fölismerhetők. Ha a látszólag ép szíví betegek hirtelen halála idejekorán megelőzhető volna, az a szívgyógyászat és a sportorvostan hatalmas előrelépését jelentené.
Az utóbbi időben megjelent néhány vizsgáló módszer, melyekről kiderült, hogy kimutatnak olyan betegségeket, melyek jelenléte esetén a hirtelen szívhalál esélye nem olyan váratlan, mint korábban hittük, de éppen világhírí sportolók hirtelen halála bizonyította, hogy az eddig használt módszerek még mindig nem elégségesek.
Bár az emberi szívben időnként előfordul egy-egy szabálytalan szívütés. Egészséges szív esetén ez a hullámzás, a turbulencia kívánatos jelenség, és ha ez nem így észlelhető, a csökkent turbulencia kóros és veszélyes következményekkel járhat. Phyllis K. Stein és Joshua Barzilay erre vonatkozó tanulmányából kiderült, hogyha 24 órás EKG közben ez a turbulencia nem míködik, a kockázati tényezők nélkül élő, szívbetegség szempontjából egészségesnek gondolt emberek nyolcszor gyakrabban fejezik be életüket a szív okozta halállal, mint a bizonyítottan koszorúér-betegek.
A kutatók úgy gondolják, hogy a szívritmus szempontjából szírővizsgálatra kerülő és kóros eredménnyel végző embereket fokozottan kellene megfigyelni és kezelni.