Rovarirtó is segíti a Parkinsont

Egy új keletí felfedezés szerint két meghatározott növényvédő, illetve rovarirtó szer befolyásolja a Parkinson-kór kialakulását.A paraquat növényvédő és a roteton rovarirtó szer az USA-ban nem kaptak engedélyt háztartási, kiskerti használatra, mert segítik a Parkinson-kor kialakulását. Utóbbit csak a betolakodó, invazív halfajták ellen alkalmazzák.
A roteton közvetlenül gátolja a sejtek energiatermeléséért felelős szervecske, a mitokondrium míködését – mondja Freya Kamel, a tanulmány társszerzője, az Egyesült &Aacutellamok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének munkatársa.
A paraquat növeli bizonyos, a sejtszerkezetre károsan ható oxigénszármazékok termelődését. Azoknál az embereknél, akik használták ezt a szert – vagy más, hasonló míködési mechanizmussal ható szereket -, nagyobb valószíníséggel fejlődött ki Parkinson-kór – tette hozzá a kutató.
A tanulmányban összesen 110 Parkinson-kórral és 358 anélkül élő ember egészségét követték nyomon. A vizsgálat egy nagyobb tanulmány, az úgynevezett FAME – Farming and Movement Evaluation – része, melyben mintegy 90 ezer, mezőgazdasági felhasználásra engedélyezett vegyszer egészségre való hatását térképezik fel.