Az egysejtíek is utaznak

Nem csak a gerincesek képesek átszelni az óceánokat. A csillós egysejtíek az Északi- és a Déli-sark között utazgatnak.Az olaszországi Camerinói Egyetem kutatói a csillósok (Ciliata) osztályába tartozó Euplotes nobilii fajon végeztek el kísérleteket. A faj két látszólag teljesen elszigetelt populációban él az Északi-, illetve a Déli-sarkvidéken. Eddig csak gyanították, hogy ugyanarról a fajról van szó, ugyanis elsősorban külső hasonlóságok alapján jutottak erre a következtetésre, genetikai vizsgálatra nem került sor.
A kutatócsoport az Euplotes nobilii három-három, az Északi-, illetve a Déli-sarkvidékről származó törzsét pároztatta egymással sikeresen. A hatalmas térbeli távolság ellenére a két külön élőhelyről származó egysejtíek életképes utódokat nemzettek – írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában. Sőt, a Föld két pólusáról származó egyedek feromonjai, vagyis a kommunikációban szerepet játszó illatanyagai is hasonlónak bizonyultak.
A kutatók mindebből kifolyólag most már biztosak abban, hogy egyetlen, közös génállománnyal rendelkező fajról van. A meglepő eredmény magyarázata: a parányi egysejtíek valószíníleg hideg tengeráramlatok segítségével kerülik meg a Földet, illetve jutnak el egyik sarkvidékről a másikra.