Tavaly rekordmértékben olvadt a jég Grönlandon

Az elmúlt évtized a valaha mért legmelegebb volt globálisan – jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A modellbecslések szerint a tavaly nagyjából 530 milliárd tonna olvadt el, ami nagyjából kétszerese a 1958 és 2009 közötti 274 milliárd tonnás, illetve a 1979 és 2009 közötti 285 milliárd tonnás átlagnak. A 2007-es eddigi csúcsot is meghaladta az olvadás mértéke.

A meleg nem kerülte el Grönlandot sem: Nuukban, a fővárosban 1873 óta nem regisztráltak ilyen meleg tavaszt és nyarat. Az egyes helyeken három kilométeres vastagságot is elérő grönlandi jégtakaró teljes elolvadása esetén mintegy hét méterrel emelné meg a tengerszintet; a reális forgatókönyv azonban szakértők szerint az, hogy az évszázad végéig mintegy 50 centiméterrel járul hozzá a szintemelkedéshez. A grönlandi mellett az antarktiszi jégmező tárolja a legtöbb vizet a Földön, ez a jégborítás azonban – a Nyugat-Antarktisz kivételével – úgy tínik, hogy ellenállóbb a felmelegedéssel szemben. 

Az Északi-sarkvidék olvadását gyorsítja, hogy a térségben a felmelegedés a globális átlag két-háromszorosát is elérte az elmúlt 40 évben. Grönlandon például a tavalyi nyár 3 Celsius-fokkal melegebb volt a sokévi átlagnál. Az olvadásos napok száma tavaly egyes helyeken ötvennel is meghaladta az átlagot, az olvadó terület nagysága pedig évi átlagban mintegy 17 ezer négyzetkilométerrel bővül.