Védőoltás kokain ellen?

A legfrissebb kutatások alapján a közeljövőben talán nem csak a kokain-, de a nikotin- és a koffeinfüggőség ellen is védekezhetünk oltással.Két amerikai egyetem munkatársai kezdetben egymástól függetlenül, majd együttmíködve fejlesztették ki azt az oltást, mely forradalmasíthatja a különböző kábítószerekről történő leszokást. A két munkacsoport laboratóriumi egerek millióit oltotta be influenzavírusból készült kombinációkkal, amíg rátaláltak arra a változatra, mely kokainfüggőség ellen nyújt védelmet.
Ahogy azt Ronald G. Crystal, a munkacsoport vezetője írja a Molecular Therapy januári számában: a közönséges influenzavírus alaphoz olyan elemet sikerült kapcsolni, mely a kokainra emlékeztet. Az így készült koktél igen erős immunreakciót váltott ki az egerekben. A gyorsan kifejlődő ellenanyag laboratóriumi körülmények között megakadályozza, hogy a kokain a kísérleti állat szervezetében keringve az agyban lévő élvezet-központhoz. Az ellenanyag, ami az oltóanyag hatására az egérben termelődik, hozzákapcsolódik a kokainhoz, mielőtt elérné az állat agyát, és gátolja a kábítószer hatását. Ez a védőhatás 13 héten keresztül míködik. Az oltás eredménye, hogy a kezelt egerek immunrendszere érzékeli, fölismeri a kokaint és azt ellenséges anyagként leköti, megsemmisíti. A munkacsoportnak az eddigi vizsgálatok szerint sikerült az influenzavírusból olyan részt elkülöníteni, mely az emberre ártalmatlan.
A kábítószer-függőséggel foglalkozó szakemberek hangsúlyozzák, hogy a kokain hatása emberen nem különbözik a kísérleti állaton észlelhető reakciótól. Elsőként olyan, kokainhoz kötődő betegeken próbálják ki az oltást, akik szeretnének a szerről leszokni, de eddig ez nem sikerült.