Ezer szónál is többet ismer Chaser, a kutya

Ezer szónál is többet ismer Chaser, a border collie-fajtájú eb. Az intelligens állat tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni – számolt be róla egy amerikai tanulmány. A sokáig elsősorban pásztorkutyaként tartott border collie különösen intelligens fajtának számít, az IPM januári számában megjelenő kutya-IQ-teszt szerint is a legokosabb állat.Hét éve a németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet egy kutatása keltette fel a világ figyelmét: állatpszichológusok a Rico neví border collie-nak több mint kétszáz szót tanítottak meg. A hatéves Chaser is ebbe a fajtába tartozik, tudása pedig még Ricóét is messze túlszárnyalja.
Chaser háromévnyi tanulás után összesen 1022 játékszer nevét tudta, a tárgyakat még a vele dolgozó kutatóknál is megbízhatóbban azonosította. A szuka szókincse ezzel még messze nem merül ki – írták a Dél-Karolina állambeli Wofford College kutatói a Behavioural Processes címí szaklapban.
A kutya nem csupán különbséget tesz a tárgyak nevei és vezényszavak között, hanem a tárgyak különböző csoportjainak fogalmát is képes értelmezni. Tudja, hogy a "játékszer" szó mind az 1022 tárgyra vonatkozik. A "labda" fogalma ezzel szemben összesen 116 puha gömbre illik rá, a frizbi pedig 26 különböző dobókorongra.
Ricóhoz hasonlóan Chaser is az úgynevezett "fast mapping" (gyorspárosítás) segítségével képes tanulni. Ez a tulajdonság tehát nem csak a gyerekek sajátja. A kutatás rámutat, hogy a kutyák éppúgy, mint a gyerekek képesek gazdag szókincsre szert tenni, és közben megérteni, hogy bizonyos szavak egyes tárgyakra, míg mások tárgyak csoportjára vonatkoznak – idézte Alliston Reid pszichológus magyarázatát a Der Standard címí osztrák lap.
Arra, hogy más kutyafajták is képesek-e ily meglepő szellemi teljesítményre, még nem tudják a választ a kutatók. &Uacutegy vélik, hogy az ember és kutya több ezer éves kapcsolata tette lehetővé, hogy a négylábúak megértsék a szavakat, és ez akár más háziállatokra is vonatkozhat.